top of page
08small_Habitare_2021_Trebnje_foto_Mankica_Kranjec (1).jpg

Hiša K

Projekt: Stanovanjskahiša, 210 m2
Notranja oprema stanovanje, načrtovanje in interier: Lidija Rutar, Erika mohorič,Habitare 

Fotografija: Miran Kambič
Načrtovanje okolice: Mitja Škerjanc

Hiša K

 

Trietažna hiša je umeščena v brežino, tako da se s sprednjim delom navzven odpira še v kletnih prostorih. Spodnja etaža nima vloge kleti, kot si jo običajno predstavljamo, saj je njen osrednji prostor dnevna soba za družino. 


V pritličju, kjer je glavni vhod, so si lastniki zamislili središče domovanja, saj je tam največ svetlobe in velika terasa. Zato smo tja umestili kuhinjo z jedilnico. Centralna otočna kuhinja z manjšo zajtrkovalnico je večnamenski prostor, saj se v njem dogaja kuhanje, druženje in učenje.

Odprt prehod vodi v veliko jedilnico, kjer dominira kvadratna miza s kamnitim topom in temnim lesenim podnožjem. 

Spalnica staršev in z njo povezana kopalnica zavzemata ostali del pritličja. Pod stopnicami, ki vodijo v mansardo, je za lesenimi vertikalami skrit prostor za dnevno garderobo. Keramične obloge na steni v predsobi z vertikalnim reliefom ponavljajo vzorec garderobne fronte in tako optično povišujejo prostor.
 

Zgornja etaža je namenjena mlajšima osnovnošolcema. V osrednjem delu je skupna igralnica, obdana z otroškima sobama, ki imata vsaka lastno kopalnico.  Nekatere stene so obložene s tapetami – ene so strukturirano enobarvne, drugje pa izstopajo močni, izraziti toni, ki pospremijo barvito izbiro stolov in sedežne garniture.Kot obloge se pojavljajo vertikalne letve iz hrastovega furnirja. Vertikale se ponavljajo tudi kot keramične obloge, npr. na steni v predsobi in kot pas, ki razbije dolgo steno ob kuhinjskem otoku. Masivna tla so iz ščetkanega hrastovega parketa.

bottom of page