Odenite dom v barve

Barvni spekter: Ključni element pri opremljanju prostora

Barve zaznamujejo naše življenje močneje, kot se zdi na prvi pogled. Zaradi njih je svet lepši in niti v najbolj groznih sanjah si ne moremo predstavljati, da bi bil monokromen ali popolnoma siv. Če samo pomislimo na majske puste, deževne dni, ki so nam jemali še tisto malo energije, kar je je ostalo ob nizkih temperaturah in družbenih problemih, nam je to kristalno jasno.

Jasno kot sinje modro nebo, kot rdeča vrtnica na dan zaljubljenih ali bela poročna obleka. Vse te barve imajo poseben pomen, vzbujajo določena čustva. O tem, kako vplivajo na počutje in bivanje, je pisal dr. Anton Trstenjak, ki je bil eden najpomembnejših soustvarjalcev evropske humanistične misli 20. stoletja. Z natančnimi meritvami reakcijskih časov na posamezno barvo je ugotovil, da je človekova motorična reaktivnost na barvne dražljaje v korelaciji s fizikalnimi lastnostmi barve. S svojimi izsledki je dokazal, da se reakcijski časi na posamezne barvne tone gibljejo v obratnem sorazmerju z njihovimi valovnimi dolžinami. Tople so tiste, ki nas hitreje vznemirjajo, hladne pa nas pomirjajo.

 

Smaragdno leto

 

Za barvo leta 2013 je vodilno svetovno podjetje na področju barv Pantone izbralo smaragdno. Kakor pravi notranja oblikovalka Lidija Rutar iz Studia Habitare notranja oprema, jo lahko zasledimo na stenah, tekstilu, dodatkih. Oblikovalka poudarja, da je letos v ospredju tudi modra, od sivo modre do tako imenovane monaško modre, azurno modre in podobnih. Zelena deluje sveže, na počutje menda vpliva pozitivno, deluje pomirjujoče in harmonično. Odnos do barve se spreminja tako v času kot prostoru. V raziskavi iz leta 1998, ki jo v strokovnem sestavku, objavljenem v reviji Psihološka obzorja, omenja psiholog Maks Tušak, je v dvajsetih letih zelena barva prišla iz negativnega v pozitivno območje. Avtor dodaja, da je vzrok tudi vse večja težnja k stvarem, ki jih simbolizira zelena, na primer narava.

Nedelo, 9.6.2013

Barva je ključni element pri oprem­ljanju prostora in doma, saj vpliva na bivanje in počutje v njem. Izbiranje, katera bi bila primerna, je za mnoge nadležno opravilo in glede na vsa mogoča mavrična naselja po slovenskem podeželju je jasno, da večina temu ni kos. Rutarjeva svetuje izbiro barv glede na to, kar naj bi prostor izžareval, saj je lahko uporaba barv različna, kakor smo med sabo različni ljudje. Upoštevati pa je treba tudi, kdo bo uporabljal prostor ter seveda čemu je namenjen, hkrati pa ne gre zanemariti dejstva, da vsak material nosi določeno barvo in tako vsaka ni primerna za vsak material. »Ključna je tudi svetloba v prostorih. Kjer imamo veliko okenskih odprtin, južno svetlobo, si lahko privoščimo temnejše, polnejše barve. Na severni strani in tam, kjer je svetlobe malo, pa bi takšne delovale tesnobno in utesnjujoče,« pojasnjuje oblikovalka in dodaja, da mora dom odsevati značaj, ki ga želimo doseči, in ne zadnjih trendov. Še en dejavnik, ki ga je treba upoštevati, je velikost prostora, saj večji prostor omogoča izbiro bogatejših barv.

 

Omejitve so zastarele

»Predvsem naj bodo barve med prostori nekako povezane, če jih postavimo v paleto, morajo delovati skladno, kot celota. Lepo je, da ima celotna hiša neki ritem, sicer se včasih zdi, kot da je posamezen prostor z drugega planeta,« pravi oblikovalka. Za spalnico svetuje umirjene, hladne odtenke, kot so lila, barva sivke in sivo bež, več barv pa je dovoljenih v otroških sobah. Preprosteje je izbrati nevtralne, še dodaja, predvsem za velike kose pohištva, parket in keramiko. Z izbiro tekstila, dekoracije, luči ter sten pa določimo ritem barv v prostoru. V teh deževnih dneh za dvig razpoloženja priporoča nekaj rumenega.

Pri kombiniranju barv so omejitve, kot na primer oranžna v kombinaciji z rožnato, zastarele, pravi sogovornica, a vendar je treba paziti, da dodamo še nevtralne tone. Pri rdeči hladnejšega tona predlaga kombinacijo z zeleno ali nevtralno barvo, pri rumeni pa poudarja pravo razmerje z belo, lahko tudi kanček zelene barve, kar bo ustvarilo občutek svežine in lahkotnosti. »Če pogledamo v naravo, nam ta ponuja odgovor o pravem razmerju.«

Če še vedno niste prepričani, v katero barvo bi odeli svoje stanovanje, in vam noben odtenek ni tako blizu, poglejte malce po svoji garderobni omari in ga boste našli, saj če pogosto nosite neki odtenek oblačil, vam bo verjetno všeč tudi na domači steni, mizici ali omari, seveda pa to ni nujno.

logo.png

All Rights Reserved © 2019 - Habitare- Interior Design Studio