Vse kar morate vedeti o prenovi dnevne sobe, članek v reviji Moje finance, junij 2010

Dnevna soba je prostor, v katerem se največ zadržujemo z družino in prijatelji, zato ji moramo nameniti še prav posebno pozornost

Na kaj naj bomo pozorni, ko se odločamo za prenovo oziroma opremo dnevne sobe? So to barve, morda materiali, velikost prostora? Na ta vprašanja je odgovarjala Lidija Rutar, projektantka notranje opreme iz ljubljanskega ateljeja za notranjo opremo Habitare.
»Največja umetnost pri snovanju interierovje, da nam uspe združiti estetiko in funkcionalnost,« pravi Lidija Rutar. Pri snovanju vsakega interiera je po njenem mnenju pomembno, da vemo, kdo ga bo uporabljal (denimo mlad par, družina z majhnimi otroki, samski poslovnež) in katerim dejavnostim bo namenjen dnevni prostor. Dobro je, da razmislimo tudi o uporabnikovem življenjskem slogu, navadah, saj nam bodo te narekovale načrtovanje interiera - denimo veliko knjigje treba nekam pospraviti, bodisi da imamo pravposebno knjižnico bodisi da knjižnico organiziramo v dnevnem prostoru.

Pomembna je velikost sobe
Interier dnevne sobe je seveda odvisen od velikosti celotnega stanovanja oziroma hiše. »V velikih stanovanjih oziroma hišah dnevni prostor dejansko opravlja le svojo funkcijo, kjer imamo običajno sedežno garnituro, stol počivalnik oziroma tabure, neko odlagalno površino za morebitno pijačo, nizke omarice, prostor za knjige, kamin, nišo za drva. V majhnih stanovanjih pa je v dnevni sobi včasih delovni prostor, družina z majhnimi otroki ima tudi skrito površino za igrače (saj se majhni otroci igrajo skupaj s starši v dnevnem prostoru), v garsonjerah pa je dnevni prostor hkrati tudi spalnica,« pojasnjuje Lidija Rutar.

Zanesite se na svoj okus
Velikost in oblika dnevnega prostora včasih narekujeta tudi izbor barv in materialov, vendar strogih zapovedi pri tem ni, pravi Rutarjeva. Tako je po njenem mnenju veliko bolje, da so stene v majhnih dnevnih sobah enotne in svetlejše, kar optično poveča prostor. Velike dnevne sobe si lahko privoščijo več elementov na stenah, bodisi tapeto (te so še vedno priljubljene) bodisi kakšno drugo dekorativno oblogo oziroma barvni poudarek. Vsekakor pa moramo pri barvah upoštevati lasten okus in ne le to, kaj je v nekem trenutku moderno.

Kako načrtujemo nakup opreme
»Za vsako stanovanje ali hišo je dobro, da ima neko zgodbo oziroma da se skozi vse prostore prepleta neka rdeča nit, sicer imamo občutek kaotičnosti,« opozarja Lidija Rutar. Če celotno stanovanje opremljamo na novo, si torej določimo neko rdečo nit, ki jo peljemo skozi vse prostore in temu prilagodimo tudi dnevno sobo. »S tem mislim na atmosfero, ki jo želimo ustvariti v stanovanju, na izbor materialov in barv. Pri obnovi dnevnega prostora pa poskušajmo čim bolj povzeti zgodbo celotnega stanovanja oziroma hiše,« svetuje sogovornica. Interier je lahko odvisen tudi od tega, kam sta stanovanje ali hiša umeščena. Interier urbanega stanovanja vstolpnici se bo najverjetneje razlikoval od tistega v staromeščanski vili ali hiši na Krasu.

Smernice pri opremljanju
Smernice pri opremljanju so zelo ohlapne. Se vedno prevladuje minimalistični slog, ki se lahko meša z različnimi prvinami. Zelo poenostavljeno bi lahko rekli, da trenutno prevladujejo moderno minimalistični, retro minimalistični in etno minimalistični slog. Moderno minimalističnega zaznamuje enostavnost linij brez odvečnih detajlov. To je enobarvno pohištvo ravnih linij, ki je lahko v kontrastnih barvah s preostalim prostorom ali pa je prostor v enotni barvi. Tudi drugi predmeti in detajli v prostoru se ponašajo z osnovnimi geometrijskimi oblikami. Velikokrat se uporablja črno-bela kombinacija, ki po-udaij čistost oblik.

»V velikih stanovanjih oziroma hišah dnevni prostor dejansko opravlja le svojo funkcijo, v majhnih stanovanjih pa je v dnevnem prostoru včasih tudi delovni kotiček,« pravi Lidija Rutar, projektantka notranje opreme iz ateljeja za notranjo opremo Habitare.
Prostor najenostavneje zmehčamo z dobro preprogo. Ne glede na to, ali izberete enostavno enobarvno preprogo ali tako z vzorcem, boste s tem korenito spremenili značaj dnevne sobe.

Če želite, da bo vaš dnevni prostor bolj romantičen in topel, lahko vnesete posamezne retro detajle. Prav v zadnjem času je kombiniranje modernih kosov pohištva z retro detajli zelo pogosto. Retro minimalizem vključuje kar nekaj slogov iz preteklosti. Pojem retro se tako uporablja za interier, ki je urejen po vzoru kakšnega od slogov iz preteklosti. Tako lahko v dnevni prostor vključite kos starega ali stiliziranega pohištva, uporabite lahko močnejše barve, na tkaninah kot tudi na tapetah pa različne vzorce.
Minimalistično opremo lahko popestrite z detajli iz naravnih materialov, posameznimi manjšimi kosi iz masivnega lesa, košarami iz bambusovega pletenja - govorimo o etno minimalističnem slogu. V teh interierih prevladujejo zemeljske barve, na posameznih tkaninah lahko najdemo etno potiske.

Opremljanje po feng šuiju
»Teorija feng šuijaje zelo obsežna. To, kar verjetno zazna vsak, obravnava tako imenovana šola oblike. Gre za povsem vsakdanje stvari, ki jih nezavedno upoštevamo,« razlaga Rutarjeva.
Ta teorija pravi, da je ugodna razporeditev sedežne garniture skladna s petimi živalmi, kar pomeni, da imamo zaščiten hrbet oziroma hrbtišče sedežne proti steni in odprt prostor pred sedežno. Po feng šuiju je najugodnejši položaj sedežne garniture tak, da imamo zaščiteno zaledje in nadzor nad celotnim prostorom. Če namestimo sedišča nasproti sedežne garniture, s tem spodbujamo druženje.
Najugodnejši naj bi bili ravni in gladki stropi, neugodno pa naj bi vplivali vidni tramovi ali preklade.

Preproge, da ali ne?
»Ko si enkrat postavimo zgodbo stanovanja, bomo laže izbrali tudi material za tlak, kar je zelo pomemben element. Najbolje je, daje ta enoten po vsem stanovanju, ponekod so izjema kopalnice in terase. Vsekakor je dobro, da nimamo v vsakem prostoru različnega tlaka,« poudarja Lidija Rutar. Če so vam všeč minimalistične linije, vam bo lahko ustrezal epoksi tlak ali parket prečiščenih linij, v večjih hišah v spodnjih prostorih lahko lepo pride do izraza tudi brušen beton. »Meni blizu je mešanica modernega s posameznimi kosi starega oziroma materialov, ki prostor naredijo topel in zanimiv. Tako lahko v urbano hišo položimo ščet-kan in oljen parket, na katerem bodo minimalistični kosi lesa delovali bolj toplo,« pravi Rutarjeva.
Pri parketu oziroma ladijskem podu se danes pogosteje odločamo za oljeno izvedbo. Lakiran parket namreč velikokrat popoka bodisi zaradi otroških udarcev bodisi zaradi delovanja lesa. Razpoke med kosi lesa utegnejo biti zelo moteče. Po drugi strani se moramo zavedati, da je oljen parket treba redno vzdrževati. Laminat je sicer cenovno bolj dostopen tlak, vendar deluje nekoliko plastično, prav tako se hoja po laminatu izredno sliši.

»V dnevnem prostoru se veliko zadržujemo, zato je dobro, da nimamo občutka hladnosti, zato bi za tlak vsekakor svetovala les - parket ali ladijski pod. Največkrat se odločamo za parket, ki je primeren za talno gretje. Če boste za dnevno sobo izbrali ploščice, pa je dobro, da tudi razmišljate o talnem gretju,« priporoča Rutarjeva. Najenostavnejši način, s katerim zmehčamo prostorje dobra preproga. Ne glede na to, ali izberete enostavno enobarvno ali tako z vzorcem, boste s tem korenito spremenili značaj dnevne sobe.

Brez zaves še vedno ne gre
Veliko ljudi ima predsodek pri zavesah, češ da so zastarele. A zavese so v dnevnem prostoru zelo primerne. Četudi ne želite popolnoma zastreti okenskih odprtin in bodo zložene ob robu okna, bodo lepo zmehčale prostor in naredile poudarek v njem, pojasnjuje Rutarjeva. Lahko uporabimo zgolj dekorativne, neprosojne zavese za poudarek ob oknu, lahko pa jih kombiniramo z lahkimi prosojnimi zavesami. Zadnjo piko na i v prostoru vedno naredi tudi tekstil, z izborom tekstila za zavese, blazine na sedežni garnituri in drugje prav tako ustvarimo neki ritem prostora.
Možnosti za uporabo elektronike v dnevni sobi so praktično neomejene. Odvisne so od velikosti dnevnega prostora in sredstev, ki ste jih pripravljeni nameniti za to - od internetnega radia do vi-nilk. Najbolje je, da se o tem posvetujete s strokovnjakom.
Pri načrtovanju dnevnega prostora moramo vedeti, ali bomo imeli plazemski ali LCD-zaslon, mogoče nam prostor in naše navade dopuščajo tudi hišni kino, kar pomeni, da moramo imeti platno, diaprojektor in prostorsko ozvočenje. Na trgu so že 3D- televizorji. Možne so tudi kombinacije, da hišni kino združimo z avdiosistemom, še svetuje Lidija Rutar iz ateljeja za notranjo opremo Habitare.

Sedežne garniture iz naravnih materialov so zelo modne

Pri nakupu sedežne garniture upoštevajte pravilo »nazaj k naravi«; prevladujejo čiste linije in mehki materiali

Kakšne so trenutne smernice oblikovanja sedežnih garnitur? Kakšne barve in materiali prevladujejo ta hip? Ali ostajajo zakonitosti za postavitev sedežne garniture v dnevni sobi? Naj kupimo garnituro iz tekstila ali usnja?
Splošna težnja, ki jo opažamo pri oblikovanju, je vrnitev k naravi, velik pomen se daje novim načinom izdelovanj a pohištva in recikliranju. Tudi pri sedežnih garniturah je poudarek na tem, da sta izdelava in material okolju prijazna, pojasnjuje Lidija Rutar, projektantka notranje opreme iz ateljeja za notranjo opremo Habitare. »Čeprav je nemogoče vse zmetati v en koš, je najopaznejša skupna točka, da jih poleg lepega dizajna odlikuje tudi udobnost. Še vredno prevladujejo čiste linije sedežnih garnitur, materiali pa so mehki in naravni, taki, da se lepo podajo k posamezni formi. Zofa je danes prostor za uživanje, nekatere so pravi mali otoki,« razlaga Rutaijeva. Veliko sedežnih garnitur je zasnovanih multifunkcionalno, bodisi da imajo prostor za shranjevanje bodisi da so modularne.
Še vedno prevladujejo osnovni nevtralni toni (krem, kava, svetlo siva, bela, skoraj črna...), čeprav tudi ni vse tako brezbarvno. Barve in vzorci se večinoma pojavljajo na blazinah in drugih tekstilnih dodatkih. Modno je tudi mešanje materialov in struktur.

Zakonitosti pri postavitvi odvisne od prostora
Postavitev sedežne garniture je seveda odvisna od oblike in velikosti dnevnega prostora. Vsekakor se bomo bolje počutili, če sedežna garnitura ne bo ovirala naših komunikacijskih poti oziroma prehodov, svetuje Rutaijeva. V zelo velikih kvadratnih prostorih si lahko privoščimo večjo zofo, lahko napol otok, lahko v obliki črke L, ali pa izberemo dve sedežni garnituri, ki si stojita draga nasproti drage. Ožji, bolj podolgovati prostori zahtevajo zofo v liniji, kot dodatno sedišče pa si lahko omislimo tabure, ki nam hkrati služi kot odlagalna površina ali pa estetski fotelj.
Pri izboru sedežne garniture je pomembno, da vemo, kakšno funkcijo bo ta opravljala v dnevnem prostora. Predvsem v majhnih stanovanjih je pomembno skrbno načrtovanje. »Tam je smiselno, da nam zofa služi tudi kot prostor za shranjevanje. Čeprav je trend v modularnosti in multifunkcionalnosti, pa zofa še vedno deluje najbolj estetsko, če je le zofa in ne hkrati prostor za shranjevanje, pojasnjuje strokovnjakinja.

Usnje ali bombaž?
»Tekstil ali usnje je tudi pri naših naročnikih večna dilema. Gre za posameznikovo odločitev - kaj j e nekomu všeč, kako se bolje počuti. Hkrati pa moramo biti pozorni tudi na to, kakšna je preostala oprema,« poudaija Lidija Rutar. Za družino z majhnimi otroki bi bila na primer bolj priporočljiva zofa iz usnja, ker jo je laže vzdrževati, vendar bo ob pravem izbora primeren tudi tekstil. Izberemo melira-no teksturo in ne zelo svetlih odtenkov barv. Tekstil na videz deluje mehkejše in bolj toplo, vendar je vseeno bolj delikaten za vzdrževanje. »Danes se tudi tekstil obdela z apreturami, s katerimi dosežemo, da se tekočina ali kaj drugega na hitro pobriše in na tkanini ne bo ostal madež. Pri tekstilu si lahko privoščimo več igre z različnimi vrstami blaga. Sama sem zagovornik tekstila,« razlaga Lidija Rutar.
Pri nakupu sedežne garniture upoštevajte velikost in obliko dnevne sobe. Sicer pa so trenutno najbolj modne sedežne garniture iz naravnih materialov in v naravnih barvah.

 

klik za prenos članka v PDF obliki