top of page
_Z7V0754_HIRES.jpg

Stanovanje v Murglah

NOTRANJA OPREMA, INTERIER: Habitare, Lidija Rutar in Neja Pavlin

IZBOR RASTLINJA: Mitja Škerjanc

FOTOGRAFIJA: Vid Rotar

V središču Ljubljane smo pred letom dni oblikovali stanovanje za starejši par, ki je umeščeno v vilo z nekaj bivalnimi enotami in leži v najvišjem nadstropju, tako da so prav iz vseh prostorov lepi pogledi na okolico. 

 

Naročnika, starejši par, sta si želela sodoben interier, sta ljubitelja umetniških del, tako da smo njuno zbirko slik in kipov vključil v interier.

Tloris stanovanja je bil prvotno že zasnovan, naknadno smo uredili le še prostor za dnevno garderobo, ki je prvotno manjkal.

 

V središče so umeščeni servisni prostori, kot so utility, kopalnica, wc, garderoba, saj ti ne potrebujejo toliko svetlobe kot bivalni prostori, iz katerih se odpirajo lepi razgledi na okoliška drevesa.

 

Ker je naročnikoma všeč obdobje art deco smo skušali krog in pravokotnik - geometrične vzorce, peljali skozi celotno stanovanje. Okrogle oblike se pojavljajo na ogledalih, stolih, taburejih, postelji, lučeh…Geometrični vzorci pa so na blazinah, tepihu, tapetah… 

 

Centralni kubus smo obdali s subtilno tapeto, ki se vije ne le po stenah, temveč tudi po vratih, na ta način smo želeli skriti obilico vrat, ki so vzdolž celotnega hodnika.

 

Iz vhodnega dela, kjer je odlagalna mizica za ključe, torbico in manjši tabure, se prek knjižnice pride v osrednji bivalni prostor s kuhinjo in jedilnico. Ker je prostor manjši, smo želeli čim več transparentnosti - lebdeče knjižne police v kombinaciji s steklom. Izbrali smo sedežno garnituro na nogicah, ki deluje lahkotnejše, visečo omarico in omarico, v kateri imata naročnika shranjeno pijačo.

 

Minimalistična jedilna miza ima nekoliko bolj zaobljene stole, ki ji sledi tudi oblika luči. Iz osrednjega dela je vhod na prostorno teraso z letno kuhinjo, zunanjo mizo in okrasnim rastlinjem v posodah. Rastline so pazljivo izbrane, da ne smetijo sosedom, in nudijo zavetje s svojimi listi skozi vse leto.

 

Jedilnica se zaokroži naprej v kuhinjo, ki se lahko povsem skrije za velikimi zložljivimi vrati, tako da prostor deluje večji in nenatlačen.

 

Vzdolž hodnika si sledita še 2 delovni sobi, ki sta obenem tudi sobi za goste oz. sobi za vnuke, ki radi pridejo na odklop k babici in dedku.

 

Veliko okroglo ogledalo dominira v kopalnici, kjer je vse potrebno shranjeno v visečem predalniku iz strukturiranega lesa in stekleni omarici na nasprotni steni. 

 

Oblika spalnice je narekovala centralno postavitev postelje, zato smo pazili tudi na to, da je hrbtišče postelje nekoliko višje, nudi zavetje in je  lepo oblikovano. Za posteljo smo umestili garderobno omaro v temnejši barvi, z strukturnim materialom. Na ta način smo ustvarili tudi dobro povezavo s teraso, kjer naročnika zjutraj prebirata časopis in pijeta jutranjo kavo ali pa ob večeru nazdravita s kozarcem vina.  

 

Pri izbiri barv smo se opirali na obdobje Art Deco. Tako smo vključili nevtralne barve - od razkošne kremne in taupe, pa tudi temne oz. čisto črne, ki so ustvarile globino. Tudi izbrani cikcak vzorci na taburejih, tepihu, tapetah sledijo temu navdihu, le da so stilizirana moderna različica. Za popestritev smo izbrali oranžno rdečo, ki se ponavlja na blazinah, njena svetlejša različica pa na dekorativnih zavesah..

bottom of page