top of page

Tripleks s pogledom na Ljubljanski grad

Projekt: Stanovanje, tripleks, 230 m2
Lokacija: Ljubljana, Center
Notranja oprema tripleksa in interier: Lidija Rutar, Habitare 
Izvedba na ključ in inženiring: Habitare
Fotografija: Juš Medič

Tripleks je zrasel iz dveh stanovanj, združenih z notranjo ureditvijo, ki je poiskala kar največ dobrih točk in še nadgradila potencial obeh stanovanj.

OBNOVA STANOVANJA, IZVEDBA NA KLJUČ

Za naročnika smo izvedli projekt notranje arhitekture, saj smo na novo določili zasnovo prostorov – razporeditev in postavitev sten. Prejšnji prostori so bili majhni, pravzprav so bile to pisarne, prav tako je bilo kar nekaj sten nosilnih. Stare stene smo porušili, da bi zadostili statiki, pa smo stene nadomestili s prekladami in kovinskimi traverzami, ki smo jih, kjer je bilo to možno, skrili v strop.

Stavba iz osemdesetih let, prostori pa so bili provtno namenjeni poslovni dejavnosti. Naša naloga je bila poleg običajne obnove doseči, da bo nov prostor deloval kot dom, ter da okna, značilna za poslovni prostor, ne bodo kazila nove podobe. Projekt je bil obsežen, saj je bilo poleg projekta interiera potrebno narediti celotno obnovo stanovanja, pri čemer smo naleteli na vrsto izzivov – menjava elektro in strojnih instalacij, statika, ker smo porušili kar nekaj sten, da bi dobili večji prostor…

 

NOTRANJA OPREMA, INTERIER

 

Projekt interiera je bil končan dokaj hitro, saj smo z naročnikom hitro našli skupen jezik. Notranja oprema, ki smo jo izbrali za naročnika je nevsivljiva, minimalistična, hkrati pa omogoča prijetno udobje. Interier zaznamujejo svetle barve, minimalistični kosi, diskretno udobje.

V pritličju je dnevno bivanje v prostorni bež dnevni sobi, ki ima eno samo središče, veliko mehko sedežno peščeno garnituro s tapecirano mizico iz enakega svetlega tkanja na sredi. Predalniki predelne stene, so hkrati knjižna polica, skozi katero pada svetloba iz dnevnega prostora tudi na zavito stopnišče. Svetla tla iz beljenega ščetkanega hrasta se ponavljajo v vseh prostorih v vseh etažah.
 Po tleh padajoče zavese iz goste svile v sivo-rjavo-vijoličnih linijah. Kuhinja z belim delovnim pultom in otokom ter jedilnim prostorom z dolgo mizo iz svetlega oljenega hrasta in šestimi belimi stoli na kovinskih nogicah, je s svojo enostavnostjo samo nadaljevanje, drugi del dnevnega druženja. Tudi kopalnica je minimalistična, svetla, z eno samo dekorativno potezo, visečo lučko s steklenim cvetnim lampijonom.
Svetloba v stanovanju je povsod nevsiljiva in se nekako premika s človekom, s funkcijo prostora. Na stopnišču in hodniku deluje na »senzor«, v prostorih jo po potrebi dodajajo svetila-objekti, sicer pa je skrita v majhnih stropnih lučkah.

bottom of page